Issues - Volume4 - 2006 - Τεύχος 1 - Σύγκριση Λιπιδαιµικού Προφίλ Ποδοσφαιριστών και µη Αθλητών µε Παρόµοιο ∆είκτη Σωµατικής Μάζας

Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισµό τόµος 4 (1), 108 – 113

∆ηµοσιεύτηκε: 4 Απριλίου 2006

 

Inquiries in Sport & Physical Education Volume 4 (1), 108 - 113

Released: April 4, 2006

 

 

Σύγκριση Λιπιδαιµικού Προφίλ Ποδοσφαιριστών και µη Αθλητών µε Παρόµοιο ∆είκτη Σωµατικής Μάζας

Νίκος Αµανατίδης, Ανατολή Πετρίδου & Βασίλης Μούγιος

Εργαστήριο Υγιεινής και ∆ιατροφής Αθλουµένων,

ΤΕΦΑΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Περίληψη

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι αθλητές διαθέτουν ευνοϊκότερο προφίλ λιπιδίων στο αίµα από τους µη αθλητές.Ωστόσο, δεν υπάρχει οµοφωνία ως προς το ποια λιπίδια έχουν σηµαντικά διαφορετικές συγκεντρώσεις και δεν είναι σαφής η αιτιολογία αυτών των διαφορών. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η σύγκριση των συγκεντρώσεων λιπιδίων στον ορό ποδοσφαιριστών και µη αθλητών µε ίδιο δείκτη σωµατικής µάζας, ώστε να αποκλειστεί η γνωστή επίδραση αυτού του παράγοντα στο λιπιδαιµικό προφίλ. ∆ώδεκα ενήλικοι ποδοσφαιριστές και δώδεκα µη αθλητές κατέγραψαν λεπτοµερώς τη διατροφή και τη σωµατική τους δραστηριότητα για επτά ηµέρες.Πραγµατοποιήθηκαν δύο αιµοληψίες, µία στην αρχή και µία στο τέλος της καταγραφής,για τον προσδιορισµό τριγλυκεριδίων (TG), ολικής χοληστερόλης (TC) και χοληστερόλης των HDL (HDLC) στον ορό.Επίσης υπολογίστηκε η χοληστερόλη των LDL (LDLC) και ο αθηρωµατικός δείκτης TC/HDLC .Οι ποδοσφαιριστές είχαν σηµαντικά υψηλότερη HDLC (κατά 18%) και σηµαντικά χαµηλότερο λόγο TC/HDLC (κατά 15%) από τους µη αθλητές (p<.05). ∆εν βρέθηκαν διαφορές µεταξύ των δύο οµάδων στα TG, στην TC και στην LDLC. Οι ποδοσφαιριστές είχαν σηµαντικά ψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και λιπών,καθώς και σηµαντικά υψηλότερη ενεργειακή δαπάνη από τους µη αθλητές.Τα αποτελέσµατα αυτά δείχνουν ότι η µόνη διαφορά µεταξύ ποδοσφαιριστών και µη αθλητών µε ίδια σωµατοµετρικά χαρακτηριστικά είναι η υψηλότερη HDLC και κατά συνέπεια ο χαµηλότερος λόγος TC/HDLC των ποδοσφαιριστών. Η διαφορά αυτή µάλλον δεν οφείλεται στη διατροφή, αφού οι ποδοσφαιριστές είχαν παρόµοια ποσοστιαία πρόσληψη λιπών, αλλά στα υψηλά επίπεδα σωµατικής δραστηριότητάς τους.

 

Λέξεις κλειδιά: τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, HDL, LDL, λίπη

GreekEnglish (United Kingdom)