Τεύχη - Τόμος 6 - 2008 - Τεύχος 2

 

Η Εφαρμογή της Θεωρίας Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς για την Υιοθέτηση Υγιεινής Διατροφής σε Ενήλικες

 

Φεβρωνία Καρκαλέτση, Εμμανουήλ Σκορδίλης, & Δήμητρα Κουτσούκη

ΤΕΦΑΑ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν: α) να εξεταστεί η πρόθεση Ελλήνων να υιοθετήσουν υγιεινή διατροφή και β) να διαπιστωθεί αν η διατροφική συμπεριφορά διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος, τον τόπο κατοικίας, τη συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες, το μορφωτικό επίπεδο και το οικογενεια- κό τους εισόδημα. Στην έρευνα συμμετείχαν 80 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο Θεωρίας Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς και το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόθεση των συμμετεχόντων να υιοθετήσουν υγιεινή διατροφή ήταν θετική (ΜΟ = 5.72), ενώ ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που την επηρέασε (p < .001). Επιπλέον στατιστικά σημαντικές διαφορές βρέθηκαν αναφορικά με το δείκτη μάζας σώματος, τη συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότη- τες και τον τόπο κατοικίας.

 

Λέξεις κλειδιά: Θεωρία Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς, πρόθεση, ενήλικες, υγιεινή διατροφή, κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες.

 

GreekEnglish (United Kingdom)