Issues - Volume4 - 2006

Τόμος 4 - 2006

 

Σχέση Κατακόρυφης Αλτικότητας και Ισοκινητικής Ροπής Δύναμης των Εκτεινόντων Μυών του

Γονάτου και της Ποδοκνημικής Άρθρωσης σε Καλαθοσφαιριστές Αναπτυξιακών Ηλικιών

 

Βασίλης Γεροδήμος,1 Αθανάσιος Γιαννακός,2 Ελευθερία Μπλέτσου,1 Βασιλική Μάνου,1

Παναγιώτης Ιωακειμίδης,2 & Σπύρος Κέλλης2

1ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

2ΤΕΦΑΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Περίληψη

Η σχέση μεταξύ διαφόρων παραγόντων της απόδοσης των αθλητών και η μέθοδος που αυτοί πρέπει να αξιολογούνται απασχολούν τους ειδικούς εδώ και πολλά χρόνια. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της ισοκινητικής ροπής δύναμης των εκτεινόντων μυών του γονάτου και της ποδοκνημικής άρθρωσης και της κατακόρυφης αλτικότητας νεαρών αθλητών καλαθοσφαίρισης. Στη μελέτη έλαβαν μέρος εθελοντικά εκατόν ογδόντα (180) νεαροί καλαθοσφαιριστές, ηλικίας 12-17 ετών. Οι δοκιμασίες αξιολό- γησης που χρησιμοποιήθηκαν για την κατακόρυφη αλτικότητα ήταν το άλμα από ημικάθισμα (SJ), το άλμα με αντίθετη κίνηση (CMJ) και το άλμα με αντίθετη κίνηση με ελεύθερα χέρια (CMJHF) ενώ για τη μέγιστη ροπή δύναμης αξιολογήθηκαν ισοκινητικά οι εκτείνοντες μύες του γονάτου και της ποδοκνημικής άρθρωσης στις 180 και 90ο/s αντίστοιχα. Για την εξέταση της σχέσης μεταξύ ισοκινητικής ροπής δύναμης και κατακόρυφης αλτικής ικανότητας χρησιμοποιήθηκε ανάλυση συσχέτισης κατά Pearson ενώ για τη διερεύνηση του ποσοστού πρόβλεψης της κατακόρυφης αλτικής ικανότητας από την ισοκινητική ροπή δύναμης χρησιμοποιήθηκε ανάλυση παλινδρόμησης. Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων φάνηκε μια μέτρια προς υψηλή συσχέτιση της ισοκινητικής ροπής δύναμης των μυϊκών ομάδων που αξιολογήθηκαν με την κατακόρυφη αλτικότητα. Συμπερασματικά η ισοκινητική αξιολόγηση μεμονωμένων μυϊκών ομάδων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο σχεδιασμό και στην καθοδήγηση της προπονητικής διαδικασίας.

 

Λέξεις κλειδιά: απόδοση, δοκιμασίες, αξιολόγηση, δύναμη, ισχύς, αθλητές.

 

 

Законы это их ошибки, ставшие всеобщим правилом.

Да будут все пить и смеяться в честь наречения Оакима в "скачать игра ангелы смерти торрент" канун его Тысячелетия!

Пожалуйста, дайте мне их адрес в Атланте.

Когда мы выезжали на шоссе, тот господин был уже совсем близко, он может пожаловать сюда с минуты на минуту.

Сломанный меч духа можно починить, как это однажды и произошло.

Они провалятся так глубоко, что вам придется ставить их "Концепции современного естествознания" друг другу на спину, чтобы уши верхней показались на поверхности!

Διαφορές στην Επίδοση Αθλητών και Αθλητριών Υψηλού Επιπέδου στο Αγώνισμα Καταδίωξης του Διάθλου

 

Ελευθερία Μπλέτσου, Βασίλειος Γεροδήμος & Ελιζάνα Πολλάτου

ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

 

Περίληψη

Το Δίαθλο είναι Ολυμπιακό και επίσημο άθλημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας. Είναι ένα κατεξοχήν τεχνικό άθλημα, καθώς αποτελείται από δύο σύνθετες δραστηριότητες, το σκι δρόμων αντοχής και τη σκοποβολή με πυροβόλο τουφέκι. Η παρούσα έρευνα ασχολήθηκε με το αγώνισμα καταδίωξης. Σκοπός της ήταν να διερευνήσει: α. την επίδραση του φύλου σε διάφορες παραμέτρους σκόπευσης οι οποίοι κατά τη βιβλιογραφία επηρεάζουν τo τελικό αποτέλεσμα της σκόπευσης, β. τη μεταβολή των παραμέτρων που επηρεάζουν τη σκόπευση κατά τη διάρκεια του αγώνα και γ. την επίδραση του φύλου στην τελική επίδοση. Επιπρόσθετα να παρουσιάσει ενδεικτικές τιμές επιδόσεων για τις κατηγορίες νεανίδων και εφήβων. Συνολικά συμμετείχαν 116 αθλητές διάθλου υψηλού επιπέδου, οι οποίοι αγωνίζονταν στις κατηγορίες νεανίδων (n=59) και έφηβων (n=57), ηλικίας 19 έως 20 ετών. Για τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε ανάλυση διακύμανσης δυο παραγόντων (two way ANOVA) με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις και το t-test ανεξαρτήτων δειγμάτων (Independent Samples t-test). Από τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι το φύλο δεν επηρέασε στατιστικά σημαντικά καμία από τις παραμέτρους που εξετάστηκαν κατά τη διαδικασία σκόπευσης (ευστοχία, ενδιάμεσος χρόνος βολών και χρόνος προετοιμασίας σκόπευσης) τόσο από την πρηνή όσο και από την όρθια στάση. Επίσης δεν παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική μεταβολή στις πιο πάνω παραμέτρους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αντίθετα παρατηρήθηκε ότι το φύλο επιδρά στατιστικά σημαντικά (p < .05) στην τελική αθλητική επίδοση των διαθλητών στο αγώνισμα καταδίωξης. Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι οι διαφορές μεταξύ των δυο φύλων στην τελική επίδοση οφείλονται στην απόδοση στο σκι και όχι στις απαιτούμενες ικανότητες και παραμέτρους που επηρεάζουν τη σκόπευση, όπως είναι η ευστοχία, ο ενδιάμεσος χρόνος βολών και ο χρόνος προετοιμασίας σκόπευσης.

 

Λέξεις κλειδιά: δίαθλο, σκι αντοχής, σκοποβολή, φύλο.

Τα Παραδοσιακά Παιχνίδια και οι Προεκτάσεις τους: Μία Ποιοτική Προσέγγιση

 

Πέτρος Νάτσης, Αικατερίνη Γκόλια, Δημήτριος Κοκαρίδας, & Ευανθία Καραπάνου

ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

 

Περίληψη

Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή και ανάλυση των παραδοσιακών παιχνιδιών και η εξέταση της αλληλεπίδρασής τους με άλλες διαστάσεις της ζωής των ατόμων μέσα από μία ποιοτική προσέγγιση. Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 22 άτομα (19 άνδρες – 3 γυναίκες), ηλικίας 47-85 ετών. Για τη συλλογή των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε ατομικού και ομαδικού τύπου συνέντευξη, ημιδομημένης μορφής, αποτελούμενη από δεκαέξι (16) ερωτήσεις. Όλες οι συνεντεύξεις μαγνητοφωνήθηκαν και μεταγράφηκαν κατά λέξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τη σημαντική θέση των παιχνιδιών στη ζωή των συμμετεχόντων και την ιδιαίτερη σχέση των παιχνιδιών με το φύλο των συμμετεχόντων, τα συναισθήματα και την προσωπικότητά τους και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της εποχής. Μέσω της ποιοτικής προσέγγισης της έρευνας διατυπώθηκαν προτάσεις για την υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών για την καταγραφή των παραδοσιακών παιχνιδιών σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

 

Λέξεις κλειδιά: παιχνίδι, παράδοση.

 

Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency – Σύντομη Μορφή: Μελέτη της Δυνατότητας της Δέσμης στην Ανίχνευση Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας με Κινητικές Δυσκολίες

 

Φωτεινή Βενετσάνου, Αντώνης Καμπάς, Νίκος Αγγελούσης, & Ιωάννης Φατούρος

ΤΕΦΑΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

 

 

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας της σύντομης μορφής του Bruininks Oseretsky Test of Motor Proficiency (BOTMP-SF, Brunininks, 1978) για την ανίχνευση παιδιών προσχολικής ηλικίας με κινητικά προβλήματα, συγκρινόμενη με τη δυνατότητα ανίχνευσης της ολοκληρωμένης μορφής της δέσμης. Στην έρευνα συμμετείχαν 144 παιδιά, ηλικίας 4.5-5.5 χρόνων (ΜΟ=61.80 μήνες, ΤΑ= 5.40) από την Πελοπόννησο, τα οποία αξιολογήθηκαν με την ολοκληρωμένη μορφή της δέσμης (BOTMP-LF). Τα σκορ της σύντομης μορφής (BOTMP-SF) εξήχθησαν από τα αντίστοιχα της BOTMP-LF. Οι συντελεστές συσχέτισης Pearson έδειξαν υψηλή συσχέτιση του συνολικού σκορ της BOTMP-SF με το συνολικό σκορ και τον αδρό δείκτη της BOTMP-LF και μέτρια συσχέτιση με το λεπτό δείκτη. Παρόλα αυτά, περαιτέρω στατιστική ανάλυση ανέδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ των συνολικών σκορ των δυο μορφών της δέσμης. Τα συνολικά σκορ της σύντομης μορφής (ΜΟ=58.72, ΤΑ=7.28) ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά της ολοκληρωμένης (ΜΟ= 47.38, ΤΑ= 9.43). Τέλος, από την περιγραφική ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 27.8% των παιδιών που σύμφωνα με την επίδοσή τους στο ΒΟΤΜΡ-LF αντιμετώπιζαν κινητικές δυσκολίες δεν ανιχνεύθηκε από το BOTMP-SF. Προτείνεται α) η τροποποίηση του βαθμολογικού συστήματος καθώς και της αξιολόγησης του συνολικού σκορ της BOTMP-SF και β) περαιτέρω έρευνα της σχέσης μεταξύ των δυο μορφών της δέσμης.

 

Λέξεις κλειδιά: ανίχνευση, αξιολόγηση, BOTMP, κινητικές δυσκολίες, παιδιά προσχολικής ηλικίας.

More Articles...
GreekEnglish (United Kingdom)